Mästerdetektiven Conan (Meitantei Conan)

Gosho Aoyamas detektivberättelse om den unge amatördetektiven Shinichi Kudo som på grund av ett nyutvecklat gift förvandlas till den ännu yngre Conan Edogawa, har nått en stor popularitet både innanför och utanför Japans gränser.

När sjuttonårige Shinichi Kudo tillsammans med sin flickvän Ran Mori, dotter till en måttligt framgångsrik privatdetektiv, besöker ett nöjesfält råkar de bevittna ett mord. Bland de misstänkta finns två mystiska, svartklädda män som väcker Shinichis nyfikenhet. Tyvärr leder hans nyfikenhet till att han blir slagen medvetslös och itvingad ett gift avsett att döda honom utan att lämna några spår. Men det nyutvecklade giftet fungerar inte riktigt som dess upphovsmän tänkt sig. När Shinichi vaknar upp, upptäcker han att han bokstavligen blivit barn på nytt. Den stora frågan nu är hur han, fången i ett barns kropp, ska kunna spåra upp männen i svart och hitta ett motgift, samtidigt som Ran absolut inte får veta att Shinichi nu är sjuåringen Conan Edogawa.

Mästerdetektiven Conan som manga

Meitantei Conan publicerades första gången i Japan 1994 av Shogakukan Inc. Därefter har mangan även exporterats till bland annat Tyskland, där Egmont Manga & Anime ger ut Detektiv Conan.

Med start i augusti 2004 ges Mästerdetektiven Conan ut på svenska, norska och danska av Egmont Kärnan. För översättningen från japanska svarar Simon Lundström.

Mästerdetektiven Conan som anime

1996 hade tv-serien baserad på mangan premiär i Japan. Åtminstone 349 avsnitt har producerats.

De japanska originalrösterna görs av bland andra Minami Takayama som Conan Edogawa, Kappei Yamaguchi som Shinichi Kudo, Kenichi Ogata som professor Hiroshi Agasa och Megumi Hayashibara som Ai Haibara.

Animeserien har visats på tysk tv, då givetvis dubbad till tyska. Under 2004 började serien även visas i amerikansk tv, efter att Funimation licensierat de 104 första avsnitten av animen. I Nordamerika går animen under titeln Case Closed och tv-versionen sänds i en amerikaniserad klippt version med nya namn på karaktärerna. Den amerikanska dvd-utgivningen inleddes även den under 2004, är enligt utsago oklippt och innehåller även de japanska rösterna.

Sidan senast uppdaterad 2005/12/13
Design by Tonakai Studio