Ranma ½, bok 2 (tysk utgåva))

Dragon Ball, bok 19 (svensk utgåva)

Rurouni Kenshin, bok 1 (japansk utgåva)

Slayers, bok 1 (tysk utgåva)

Gundam Wing Episode Zero (tysk utgåva)

Love Hina, bok 1 (japansk utgåva)

Manga och anime som jag läst och sett

Det här är en gammal lista med kortfattade recensioner för några av alla de manga och animeserier som finns. Listan uppdateras inte längre. Såväl beskrivningarna som betygen är mina högst personliga omdömen (om nu det ska behövas påpekas, trots allt är det ju min sida ^_- ). Betygssystemet går från 1 (inte värd att se) över 2, 3, 4 till 5 (utsökt bra).

  Betyg
Ah! My Goddess av Kosuke Fujishima
Se "Oh! My Goddess" nedan.
Angel Sanctuary
Lite våldsam bitvis, men bortsett från det är animationen väldigt snygg och berättelsen är lite annorlunda. Jag har inte sett särskilt mycket av serien, så egentligen är det svårt att sätta ett rättvist betyg.
Bedömd version: anime med tyskt tal
3
Armitage III
SF-anime som handlar om en polis som motvilligt tvingas utreda morden på en ny, hyperrealistisk modellserie av illegalt framställda androider vars likhet med människor är närmast fullständig.
Bedömd version: anime med japanskt tal textad på svenska
4
Beyblade
Ytterligare en gjord-för-att-sälja-saker anime. Inte samlarkort den här gången utan en slags snurror. Jag gillar karaktärerna. men handlingen är inte speciellt intressant. För mycket tävlingar och för lite utveckling av berättelsen. I den svenskdubbade versionen har jag stora problem att acceptera rösterna. Läs mer om den här.
Bedömda versioner: anime med tyskt tal;
anime med svenskt tal
2
Blade of the Immortal av Hiroaki Samura
Historisk fantasy. Det här är manga enligt definitionen, men teckningsstilen är för nära den amerikanska standarden för superhjälteserier för att jag ska gilla den. Om jag ska läsa samurajmanga, föredrar jag helt klart Rurouni Kenshin!
Bedömd version: manga i svensk översättning;
manga i engelsk översättning
1
Candidate For Goddess efter Yukiru Sugisakis manga
SF-anime med unga killar som tränar till mechapiloter i rymden. I en avlägsen framtid hotas den sista planeten som bebos av människan av en sorts rymdlevande kreatur och de enda som kan försvara mänskligheten är mechapiloterna. Mecha är inte min favoritgenre, men den här har vissa kvalitéer, inte minst i sin förmåga att frammana en känsla av steril framtidsmiljö av 2001-stuk.
Bedömd version: anime med tyskt tal
3
Castle of Cagliostro efter Monkey Punchs manga
Sevärd långfilm om mästertjuven Lupin III som blir insyltad i det lilla furstendömet Cagliostros skumraskaffärer. Lite romantik, lite spänning och mycket humor.
Bedömd version: anime med engelskt tal
4
Chobits av CLAMP
I vad som närmast tycks vara en alternativ nutid har datorerna skepnader av vackra flickor - chobits. Huvudpersonen hittar en av dessa chobits i en skräphög och tar med henne hem. Att målgruppen är unga killar framgår med all tydlighet. Tillhör inte direkt de mer minnesvärda serierna.
Bedömda versioner: manga i svensk översättning;
manga i tysk översättning
2
Cowboy Bebop
SF-story i bluesstil. Handlar om prisjägarna Spike, Jet och Faye Valentine. Lite ojämn, vissa avsnitt är mycket bra medan andra är ganska meningslösa. På det sättet blir den svår att betygsätta.
Bedömd version: anime med tyskt tal
3
Detective Conan av Gosho Aoyama
Medelmåttigt om ung detektiv. Jag är inte imponerad, men det duger för slötittande/slöläsning.
Bedömda versioner: anime med tyskt tal;
manga i tysk översättning
3
Digimon
Har samma målgrupp som Pokemon. Om jag ska välja, föredrar jag Pokemon. Digimon är lite för våldsam för min smak. (Dessutom har den inte lika söta karaktärer. ^_^ )
Bedömda versioner: anime dubbad på svenska;
anime dubbad på tyska
2
DoReMi
Jag är inte rätt person att bedöma den här animen. Den är för yngre tjejer, inte för mig. Lite "PowerPuff Girls" över den, om jag nu ska säga något om den.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
2
Dragon Ball av Akira Toriyama
Vem har inte hört talas om den här numera? Den har viss dragningskraft, även om jag inte är förtjust i långdragna slagsmålssekvenser.
Bedömda versioner: manga i svensk översättning; anime dubbad på tyska
3
Dragon Ball Z av Akira Toriyama
Uppföljaren till Dragon ball är för mycket slagsmål och för lite handling.
Bedömda versioner: manga i svensk översättning; anime dubbad på tyska
2
Dragon Ball GT av Akira Toriyama
Har inte sett särskilt mycket av den här serien, men det jag har sett är likt DBZ.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
2
Dr. Slump av Akira Toriyama
Från samma man som gav oss Dragon Ball. Jag har bara sett ett par avsnitt av den här serien, men den gjorde inget större intryck på mig. Bättre än Dragon Ball-uppföljarna dock.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
3
Escaflowne
Se "Vision of Escaflowne" nedan.
Flame of Recca
Tja, läst kanske är att ta i. Min japanska är i det närmaste obefintlig. ^_^ Men man kan ju alltid titta på bilderna, som var tillräckligt bra för att jag ska börja se mig om efter en mer tillgänglig språkversion.
Bedömd version: manga med japansk originaltext!
3
Golden Boy
En 25-åring med toppbetyg från universitetet beger sig ut på en resa runt Japan på cykel för att uppleva verkligheten innan han ger sig in i företagslivet. Sin försörjning får han genom att ta vilket jobb som helst som kommer i hans väg. För att vara en toppstudent är hans hjärna förvånansvärt enkelspårig, hans fantasier tycks helt vara av det sexuella slaget. Detsamma gäller för animen. Lite väl enkelspårigt för min smak. Men han är så knäpp att det ästan blir roligt!
Bedömd version: anime med tyskt tal
2
GTO - Great Teacher Onizuka av Tohru Fujisawa
Eikichi Onizuka är en misslyckad och urspårad 22-åring vars liv inte går ut på något annat än att drömma om tjejer. För att bättre lyckas fånga en vacker tjej bestämmer han sig för att bli gymnasielärare. Huvudpersonen är en osympatisk skitstövel och jag bryr mig faktiskt inte ett smack hur det går för honom.
Bedömd version: manga i svensk översättning
1
Gundam Wing
Vanligtvis är jag inte överdrivet förtjust i mechaserier, men det här är ett lysande undantag. Varför? Jag antar att jag skulle kunna fundera ihop någon högtravande, seriös förklaring för mitt intresse för den, men det tänker jag inte göra. Den är bra. Mycket bra! Och så är det med det. Det är för övrigt en stor skillnad mellan dubbningsversionerna, där den amerikanska klart känns som den svagaste. Mangaadaptionen är tyvärr som de flesta, för mycket berättande hoppackat på för liten yta. Om jag inte hade sett animen, hade mangan nog känts förvirrande. De fristående mangaberättelserna är det däremot inget större fel på, även om det är en fördel att ha sett åtminstone delar av animen innan. Läs mer här.
Bedömda versioner: anime med japanskt tal och engelsk text
anime med engelskt tal
anime med tyskt tal
anime med franskt tal
manga i tysk översättning
manga i engelsk översättning
5
Hamtaro
Sött om hamstrar. Kanske ingen anime som jag absolut måste se, men kul avkoppling.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
3
Hellsing
Vampyrhistoria av det våldsammare slaget. Kanske inget större fel på den rent tekniskt, men den är helt enkelt inte min smak. Om jag hade stått ut med att se tillräckligt mycket, skulle betyget kanske bli en etta, men som det är nu vill jag hellre fria än fälla.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
2
Inu Yasha av Rumiko Takahashi
En ny (nåja, ganska ny) manga från Rumiko Takahashi, kvinnan bakom "Ranma 1/2", "Lum" och "Maison Ikkoku". Verkar lovande. Inu Yasha är mer äventyr och action än tidigare alster som jag läst. Läs mer här.
Bedömda versioner: manga i tysk översättning
anime dubbad på tyska
4
Kamikaze Kaito Jeanne av Arina Tanemura
Det här är egentligen en shôjomanga, men jag kan inte låta bli att tilltalas av teckningsstilen. Berättelsen är i grunden en romantisk historia, vars huvudperson är reinkarnationen av Jeanne d'Arc och har uppdraget att jaga och fördriva demoner som tagit sig in i föremål och därifrån manipulerar människorna i dess närhet. För att lyckas med detta, blir hon Kamikaze Kaito Jeanne - Den gudomliga vinden, mästertjuven Jeanne. Inte blir det lättare att bli sedd som tjuv, när ens bästa väninna är polisdotter och ytterst beslutsam att fånga Jeanne. Ganska bra, faktiskt.
Bedömda versioner: manga i tysk översättning;
anime dubbad på tyska
4
Kenshin Se "Rurouni Kenshin" nedan.  
Lone Wolf and Cub av Kazuo Koike och Goseki Kojima
Många tycks uppskatta den här serien, själv är jag inte lika förtjust. Kanske har den lite för stora likheter med amerikanska äventyrsserier vad gäller teckningsstilen.
Bedömd version: manga i engelsk översättning
2
Love Hina av Ken Akamatsu
Humoristisk manga som är fullt acceptabel slöläsning. Den inofficiella interlinguaversion jag först fick tag på är inte särskilt kompatibel med mina språkkunskaper, om man säger så... Men det hela löste sig till sist.
Bedömda versioner: manga i interlingua-översättning
manga i engelsk översättning
manga i svensk översättning
3
Lupin III efter manga av Monkey Punch
Humoristiska äventyr där huvudpersonen är mästertjuven Lupin III. Egentligen ganska trivialt, men rätt så kul emellanåt.
Bedömd version: anime med tyskt tal
3
Maison Ikkoku av Rumiko Takahashi
Ytterligare en manga av Rumiko Takahashi. Den här är vardaglig, eller mer realistisk om man nu föredrar den beskrivningen. Handlingen rör sig kring de boende i hyreshuset Maison Ikkoku. Småtrevligt. Läsvärd.
Bedömda versioner: manga i engelsk översättning
manga i tysk översättning
4
Metropolis
Långfilm baserad på Osamu Tezukas klassiska manga, fast ganska omarbetad. Väl genomarbetad framtidsvision med drag av 1920- och 30-talen. Rekommenderas.
Bedömd version: anime med japanskt tal och svensk text
4
Mini-Goddesses av Kosuke Fujishima
En spin-off-serie från "Oh! My Goddess". I animéversionen som jag sett är titeln Mini-göttinnen – men bra är den i alla fall, med humor som tilltalar mig.
Bedömda versioner: anime med tyskt tal;
manga i engelsk översättning
manga i original med tysk "textning"
4
Mobile Suit Gundam Wing
Se "Gundam Wing" ovan.
Moldiver
Superhjältekomedi. En ung elektronikfreak i framtidens Tokyo uppfinner en elektronisk superhjältedräkt som gör honom till Kapten Tokyo. Hans syster är däremot inte helt nöjd med designen (eller namnet för den delen) och gör en del egna modifieringar. Inte världens bästa serie, men fullt acceptabel.
Bedömd version: anime med japanskt tal och svensk text
3
Monster Rancher
Ytterligare en i raden av Pokémon-/Digimonkloner. Som vanligt utan Pokémons charm och ingen originalitet att tala om.
Bedömd version: anime med tyskt tal
1
Oh! My Goddess av Kosuke Fujishima
En klassisk manga (och anime) som jag tycker är underhållande men inte storartad. Klart läsvärd dock. Underligt nog tycker jag spin-off-serien med Mini-Goddesses är bättre än ursprungsserien.
Bedömd version: manga i tysk översättning
3
One Piece av Eiichiro Oda
Långsam, alldeles för långsam. Dessutom har jag en tendens att bli irriterad på huvudpersonen.
Bedömda versioner: manga i engelsk översättning
manga i svensk översättning
anime dubbad på tyska
2
Phantom Quest Corp. (Yuugen Kaisha)
Ghostbusters i japansk tappning och mycket bättre.
Bedömd version: anime med japanskt tal och svensk text
4
Pokémon
Om du har minsta intresse för anime och inte känner till den här, så har jag ingen aning om hur du kunnat missa den. Visst, den är en barnanime, men med lite tid har jag faktiskt börjat gilla den. Fast handligen kan kännas aningen upprepad efter ett tag...
Bedömd version: anime dubbad på svenska
4
Ranma ½ av Rumiko Takahashi
En underbar anime och ännu underbarare som manga. Min personliga favorit. Den har allt, framförallt humor. Du kan läsa mer om den här.
Bedömda versioner: manga i engelsk, svensk och tysk översättning;
anime dubbad på tyska
5
Revolutionary Girl Utena av Chiho Saito och Be-Papas
Romantiskt om flicka som inte passar in. Troligtvis för mycket flickmanga för att jag ska se kvalitéerna i den.
Bedömd version: manga i engelsk översättning
3
Rurouni Kenshin av Noboru Watsuki
Ännu så länge har jag inte läst så mycket av den här mangan, men det jag har läst gillar jag. Handlingen utspelas i Japan under Meijiperiodens tidiga år.
Bedömd version: manga i engelsk inofficiell översättning
4
Sailor Moon
Numera en av de klassiska animeserierna på svensk tv. Tyvärr är jag inte särskilt förtjust i den. Varför vet jag inte egentligen.
Bedömd version: anime dubbad på svenska
2
Shin Chan
Inget jag ser på om jag har ett val. Jag står helt enkelt inte ut med teckningsstilen (och är inte särskilt förtjust i handlingen heller, för den delen). Stilen kan beskrivas som japansk anime möter Nickelodeon; resultatet: hemskt.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
1
Slayers av Hajime Kanzaka, Rui Araizumi, Shoko Yoshinaka/Tommy Ohtsuka
Humoristisk fantasy med femtonåriga besvärjerskan Lina Inverse som hjältinna. Det här är höggradig underhållning enligt mig. Serierna där Lina har Gourry som följeslagare är i mitt tycke ett strå vassare än de med Naga.
Bedömda versioner: manga i tysk översättning;
manga i engelsk översättning
4
Taro Alien
Barnanime, fast med sina poänger. Handlar om en utomjording som hamnar hos en ung kille.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
2
Tenchi Muyo
En klassiker från Pioneer. Pojke möter utomjordiska flickor. Inte alls illa.
Bedömd version: anime med japanskt tal och svensk text
4
2001 Nights av Yukinobu Hoshino
Jag är splittrad i min uppfattning här. Det är bra historieberättande med en drömlik känsla, men det är också så väldigt amerikansk mainstream när det gäller teckningsstilen. Och som bekant är jag inte överförtjust i det.
Bedömd version: manga i engelsk översättning
3
Vision of Escaflowne
Mechaserie i fantasymiljö. Skolflickan Hitomi hamnar på planeten Gaea, där världen är på väg att störtas in i ett krig. Ingen serie man kan se ett avsnitt av och förstå handlingen, men när jag väl fick chansen att följa avsnitten i rätt ordning klarnade det hela.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
4
X (X/1999) av CLAMP
CLAMPs verk tillhör normalt sett inte mina favoriter, mest beroende på berättarstilen. X är en av de bättre historierna, men animen får nöja sig med en trea just nu.
Bedömd version: anime dubbad på tyska
3
Yu-Gi-Oh!
Det är ingen tvekan om varför den här existerar – för att sälja kortspelet. Det är helt enkelt inte intressant att se på. (Det lär finnas en ursprunglig mangaversion som inte handlar om kortspelet, något som helt klart vore att föredra. Men den här versionen får en etta.)
Bedömd version: anime dubbad på tyska
1
Yuugen Kaisha
Se "Phantom Quest Corp." ovan.

Sidan skapad 13 juni 2002, svensk version i september 2002. Senast uppdaterad 24 oktober 2003.
© 2003 Johan R/Tonakai Studio

Design by Tonakai Studio