Fruits Basket

När berättelsen börjar bor seriens huvudperson, skolflickan Toru Honda, ensam i ett tält i en skogsdunge sedan hennes mamma dött och lämnat Toru föräldralös. Trots detta försöker hon hålla en glad och lycklig fasad utåt.

På väg till skolan upptäcker hon ett hus i närheten av sin tältplats och träffar dess ägare, den unge och charmerande konstnären och författaren Shigure Soma, som visar sig vara kusin till Yuki Soma, en av hennes klasskamrater som är mycket hemlighetsfull.

Efter att en storm och ett jordskred ödelagt Torus tält, bestämmer sig Shigure och Yuki för att erbjuda henne att bo hos dem i deras hus, något som Toru efter viss tvekan tackar ja till. Men det vilar något hemlighetsfullt över de två kusinerna. Hemligheten avslöjas för Toru när Kyo Soma dyker upp och Toru råkar omfamna honom, varvid han förvandlas till en katt!

Det visar sig att de tre har förmågan att byta till en djurskepnad när de är svaga eller när de omfamnas av en flicka, ett öde de delar med tio andra medlemmar av familjen Soma. Var och en av dem förvandlas till ett av de tolv djur som ingår i den kinesiska astrologiska zodiaken - Shigure till hund och Yuki till råtta. Den trettonde - Kyo - förvandlas till en katt, djuret som enligt legenden lurades av råttan och därför inte fick plats i zodiaken. Ett utanförskap som mer än något annat präglar hans karaktär, och även hans förhållande till Yuki.

Det är med andra ord inte den mest ordinära familjen som Toru Honda flyttat in hos! Det är bäddat för komplicerade relationer, känslomässiga problem och pinsamma situationer.

Fruits Basket som manga

Fruits Basket skrivs och tecknas av Natsuki Takaya och hade japansk premiär 1999 hos förlaget Hakusensha, Inc. och har därefter även börjat dyka upp i Europa och Nordamerika. Den ges sedan hösten 2003 ut i Tyskland av Carlsen Comics och började vid ungefär samma tidpunkt att ges ut i engelsk översättning i Nordamerika. Ännu så länge finns den inte utgiven på svenska.

Fruits Basket som anime

Mangan gav snart upphov till en animeserie som även har börjat ges ut på dvd i Nordamerika.

Fruits Basket © TAKAYA Natsuki. Sidan senast uppdaterad 2004/03/21
Design by Tonakai Studio