Fullmetal Alchemist

Hiromu Arakawas manga handlar om de två unga bröderna Edward och Alphonse Elric som i ett desperat försök att föra sin mamma tillbaka till livet med hjälp av alkemikonsten bryter mot alkemisternas tabu och får betala ett oerhört pris: Ed blir av med en arm och ett ben och lyckas bara med svårighet rädda sin lillebrors själ genom att transmutera den in i en metallrustning. Från det ögonblicket har de bara ett mål i livet, att upptäcka ett sätt att återskapa Als kropp och Eds arm och ben. Det visar sig att deras största hopp att lyckas är knutet till upptäckten och användandet av de Vises Sten, en beståndsdel som rymmer på sina egna, ohyggliga hemligheter.

Fullmetal Alchemist som manga

Serien började ges ut på svenska och danska av Bonnier Carlsen 2007 och är ännu (2009) oavslutad både i Sverige och i hemlandet Japan. Som en av de stora mangasucceerna på senare år finns Fullmetal Alchemist även utgiven på en lång rad andra språk, till exempel engelska, tyska, franska, spanska och polska.

Den svenska utgåvan har behållit japansk läsriktning och översätts av Simon Lundström.

Fullmetal Alchemist som anime

Serien har numera gett upphov till två animeserier och en långfilm. Den första tv-serien hade japansk premiär 2003 och är till sin första del baserad på mangan. Eftersom mangan fortfarande var mitt i berättelsen när animen gjordes, avviker däremot animeversionens senare del från mangan till förmån för en egen storyline. Animen har getts ut på DVD i Sverige, då med japanskt och engelskt tal samt svensk text.

Långfilmen Fullmetal Alchemist: The conqueror of Shamballa är en delvis fristående fortsättning på den första animeserien och utspelas till skillnad från mangan och animen till största delen i vårt "verkliga" universum i det tidiga 1930-talets Tyskland.

2009 hade en andra animeserie - Fullmetal Alchemist: Brotherhood premiär i Japan. Den här gången rör det sig om en trogen animeadaption av mangan.

Fullmetal Alchemist © ARAKAWA Hiromu. Sidan senast uppdaterad 2009/07/31.
Design by Tonakai Studio