Gundam Wing

Animeserien Gundam Wing är en vidareutveckling av ett framgångsrikt koncept med rötter i den första tv-serien från 1979. Tack vare framgången, fick den ursprungliga Gundamserien så småningom en lång rad efterföljare med samma grundtema.

Det är år 195 AC (After Colony) och mänskligheten har lyckats skapa rymdkolonier runt jorden. Kolonier som sedan ett antal år tillbaka lider under förtrycket från den på jorden styrande Earth-Sphere Alliance.

I ett försök att befria kolonierna från alliansens förtryck, skickar rebellgrupper fem nyutvecklade mobile suits till jorden. Dessa fem Gundams har som piloter fem unga män, var och en med sin egen övertygelse och sina egna motiv för kampen. Heero Yuy, Duo Maxwell, Trowa Barton, Quatre Rabarba Winner och Chang Wufei upplever under berättelsens gång både segrar och motgångar, och inte minst tvingas de snart inse att världen inte så enkelt låter sig delas upp i svart och vitt, goda och onda.

Gundam Wing som anime

Gundam Wing producerades i 49 avsnitt av Sunrise 1995 och blev snabbt populär. Under 2000 visades den i amerikansk tv och 2003 hade serien tysk tv-premiär.

Animen finns utgiven på VHS och DVD i USA, Australien, Storbritannien och Frankrike. Ingen svensk dubb existerar.

Bakgrundsmusiken och sångerna finns utgivna på cd av King Records. En varning dock för de bootlegversioner som finns utgivna av taiwanesiska SonMay och Ever Anime. Utseendemässigt är de svåra att skilja åt, men om en cd säljs för under 20 USD är den med stor sannolikhet en piratversion.

Gundam Wing som manga

Den stora populariteten för Gundam Wing ledde till att kompletterande berättelser gavs ut i mangaform. Till dessa hör bland andra Gundam Wing Episode Zero, Gundam Wing Ground Zero och Blind Target. Dessutom finns animeserien i en mangaadaption, liksom filmen Endless Waltz.

Senast uppdaterad 29 september 2003
Design by Tonakai Studio