Inuyasha

Inu Yasha är den senaste i raden av Takahashi Rumikos mangaäventyr. Och den här gången är tonvikten lagd just på äventyr. Den femtonåriga flickan Kagome råkar med hjälp av en magisk brunn hamna i 1600-talets Japan, en orolig tid i Japans historia och i Takahashis version även en tid då de japanska legenderna var mer än just legender. I det förflutna träffar Kagome halvdemonen Inu Yasha och tillsammans tvingas de möta allsköns demoner och monster i sin jakt på flisorna av en sönderslagen juvel med magiska krafter.

Serien innehåller den för Takahashi typiska blandningen av humor och spänning, även om Inu Yasha i jämförelse med Ranma ½ är mer äventyrsinriktad och även något blodigare.

Inuyasha som manga

Sedan hösten 2005 ges Inuyasha ut på svenska, norska och danska av Egmont Kärnan. Det finns även en finsk utgåva. Redan tidigare har den getts ut översatt till bland annat engelska, tyska och franska. Den japanska utgivningen pågår och de västerländska kommer som vanligt en bit efter. Den amerikanska utgåvan ges ut av förlaget Viz Media och den tyska av Egmont Manga & Anime. Båda är, precis som den svenska utgåvan, direktöversättningar från japanskan och har japansk läsriktning.

Inuyasha som anime

Animeversionen av Inuyasha hade premiär i Japan ganska snart efter att mangaversionen börjat ges ut och de första säsongerna har under de senaste åren även visats i amerikansk och tysk tv.

Inuyasha eller Inu Yasha?

Det tycks råda en viss oenighet bland de västerländska utgivarna om titeln ska vara Inuyasha eller Inu Yasha. Vilket som är "rätt" blir mycket en tolkningsfråga, eftersom japanskan inte använder sig av ordmellanrum i skriven text. Här används därför båda varianterna, beroende på vad de olika utgivarna valt att använda.

Sidan senast uppdaterad 2005/12/13
Design by Tonakai Studio